Blog
Seneste nyt

Roskilde er meget mere end sin verdensberømte festival. Det er en by med dybe musikalske rødder, stærke ungdoms- og kulturskoler og et rigt foreningsliv. Men hvordan kan vi styrke Roskildes rolle som musikkommune endnu mere – året rundt og for alle generationer? Her kommer Beatnickel ind i billedet.

Når vi taler om bæredygtighed, tænker de fleste på klimaforandringer, CO2-udledninger og grøn energi. Men bæredygtighed handler også om mennesker – og om de vilkår, vi byder dem i deres arbejde og hverdag. Det gælder ikke mindst i musikbranchen, hvor mange kæmper i stilhed med uigennemsigtige arbejdsvilkår, ustabil økonomi og manglende anerkendelse.

Den kreative kerne drukner i alt det administrative. Er det overhovedet muligt at være kun kunstner i dag?Forestil dig en guitarist med en drøm. Hun skriver sange i en lille lejlighed i Aarhus, spiller med sit band på små venues rundt i landet og har måske en EP klar, der fortjener at blive hørt. Men ud over at være kreativt ansvarlig for musikken, forventes det, at hun også skal gøre en masse af andre opgaver

Danmark er fyldt med unge mennesker med musikalsk talent. De synger, spiller, komponerer og drømmer. Men alt for ofte ser vi dem forsvinde fra musikmiljøet, inden de for alvor får en chance for at blomstre. De vælger i stedet uddannelser og karriereveje, der virker mere sikre – ikke fordi passionen mangler, men fordi rammerne ikke er til at leve i.Det burde bekymre os alle. For hvad er et samfund uden sin kultur? Og hvad mister vi, når næste generations stemmer og lyde aldrig bliver hørt?

Musiklivet er større end de professionelleNår der tales om musikbranchen i Danmark, er det ofte de professionelle navne, der fylder i medierne og debatten: festivalplakater, streamingtal og kulturpolitiske udmeldinger handler typisk om de kendte, dem der lever af musikken. Men hvad med de tusindvis af amatørmusikere, som hver uge holder musiklivet i gang på øvepladser, i kirker, i foreninger, til skolekoncerter, byfester og jam sessions?Amatørmusikere er overalt. De spiller fordi de elsker det – og fordi de kan noget. Og de har langt større betydning for dansk musikliv, end de ofte får anerkendelse for.

Kronikør og musiker Nana Jacobi rammer hovedet på sømmet i sin skarpe tekst: Kunstnere i Danmark arbejder under vilkår, som ville være helt utænkelige i enhver anden branche. Gratis arbejde, usikre indtægter, ubetalt eksponering og et system, der på mange måder udnytter den skabende drivkraft. Det skal ændres. Og det er lige præcis dér, Beatnickel kommer ind i billedet.